Budai Gyerekcentrum tanulócsoport oktatási filozófiája

A 21. században, azaz napjainkban az információk már csupán egy kattintásnyira állnak a gyerekektől is. Ezt felismerve, tudnunk kell, hogy a mai gyerekek másképp tanulnak.


A mi feladatunk ebben segíteni őket, MENTORÁLÁS. 


Meg kell mutatnunk nekik az eszközök használatának módjait, hogy a kütyükkel nem csak játszani és Youtube videókat lehet nézni. Meg kell tanítanunk nekik az internet csodáit és buktatóit. Ha társaik leszünk az eszközök használatában, bátran adhatjuk a kezükbe azokat tanulási céllal is.

Ezek tudatában ma már nem elég csupán a tábla előtt elmagyarázni és a tankönyvben megmutatni a leckét. Mindannyian észrevehettük, hogy ez már ingernek igen kevés, viszont igen unalmas számukra.


A gyerekeknek figyelemre, elfogadó, megértő, érdekes környezetre van szükségük. Meg kell teremteni a számukra megfelelő környezetet a tanulásra (nem a magolásra). Időt kell arra szánni, hogy kérdezhessenek, hiszen a saját kíváncsiságuk a  tanulási folyamat kulcsa.


A mentor feladata a gyerekek vezetése a tanulási folyamatokon át, úgy lexikális vonatkozásban, mint a készségek terén, sőt ez utóbbira még több figyelmet is kell szentelnie, hiszen az információk már bárhol elérhetők, ha tudják, hol és hogyan kell keresniük azokat.


Fentiek mentén, a BGC -ben arra törekszünk, hogy a gyerekeknek azt adjuk, amire szükségük van: készségekre, kompetenciákra, legyen szó, szóbeli vagy írásbeli kommunikációs készségekről, szociális készségekről, idegen nyelvi készségekről.


A Budakeszi BGC-ben a lexikális információs anyag megismertetése mellett a kompetencia és készség fejlesztés különösen nagy hangsúlyt kap. A fejlesztés a programunk szerves részét képezi.


Tudjuk, hogy minden gyerek jó valamiben. 


A mi feladatunk ezt a valamit megtalálni és tovább fejleszteni, önbizalmat adni nekik, hogy sikeres, boldog felnőttek lehessenek. 


Hiszünk a szabad tanulásban, a közösen megalkotott szabályokban, a demokratikus nevelésben. Tudjuk, hogy a gyerekeknek szükségük van keretekre. A kereteket a szülőkkel együtt kell felállítanunk. Ebben kérjük a szülők aktív együttműködését, nyitottságát és bizalmát irántunk.

Akkor vagyunk hatékonyak, ha a szülői és tanári, vagy iskolai oldalon ugyanazokat a kereteket határozzuk meg és következetesen tartjuk azokat, vagy szükség esetén együtt módosítjuk azokat. Ehhez szükséges a folyamatos és őszinte kommunikáció tanárok és szülők között.

Ezt jelenti a közösségi iskola.


Igényt tartunk a szülők támogatására, időnként önkéntes bevonódásukba a BGC folyamataiba (tanulás, off campus projektek, kirándulások szervezése, kísérő, kerti projektek stb. kapcsán.)


A BGC-ben a szülői összejövetelek alkalmával mindig az problémák hatékony megoldására törekszünk, ezért ilyenkor 2-3 órán át együtt vagyunk.

Félévente 1 alkalommal szervezünk fogadóórát, ahol az egyes tanárokkal és csoportvezetőkkel egyénileg lehet megbeszélni a gyerekek fejlődésével kapcsolatos gondolatokat.


A szervezett találkozók pontokon túlmenően időpont egyeztetéssel bármikor a szülők rendelkezésére állunk és ezt fordított helyzetben is elvárjuk. a szülőktől.

Tudj meg többet rólunk!